Dündar A.(Yürütücü), Batmaz S. G., Barutçugil Ç.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2020
Amaç: Bu çalışmanın amacı bulk fill kompozit rezinlerin farklı kalınlıklarda ve farklı ışık gücü modlarında polimerize edilmesinin kompozitlerin dönüşüm derecesi, mikro sertlik ve sitotoksisiteleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma deneysel bir araştırma olup, bu çalışmada Sonic Fill 2 (SF), Filtek Bulk Fill (FBF) isimli iki farklı bulk fill kompozit rezin kullanıldı. Her iki kompozitten 5 mm çapında 2, 4 ve 6 mm kalınlıkta hazırlanan örnekler 2 farklı güç modunda (1000mW/cm2-20 sn ve 3200 mW/cm2- 3sn) polimerize edilerek her grupta 5 numune olacak şekilde dönüşüm derecesi, mikro sertlik ve sitotoksisite analizleri için toplamda 180 adet örnek elde edildi. Dönüşüm derecesi, Fourier Transform Infrared Spektrometre ile, mikro sertlik ölçümü Vickers sertlik ölçüm cihazıyla örneklerin alt ve üst yüzeylerinden yapılmıştır. Sitotoksisite, WST-1 testiyle fibroblast hücreleri (L929) kullanılarak 1,7 ve 21. günlerde analiz edilmiştir. SPSS 20.0 paket programı ile elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılmıştır.
Bulgular: Bulk fill kompozit rezinlerin tabaka kalınlığı arttıkça kompozitlerin alt yüzeylerinde dönüşüm dereceleri anlamlı derecede azalmıştır (p<0,05). Sadece FBF 4 mm ve 6 mm kalınlığındaki örnekler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır. Bulk fill kompozit rezinlerin alt üst yüzey mikro sertlik oranları incelendiğinde her iki kompozitin her iki polimerizasyon yöntemiyle polimerize edilen 2 mm kalınlığında hazırlanan örnekleri ve standart güç modunda polimerize edilen 4 mm kalınlığındaki örnekleri 0,80 kabul edilebilir eşik değeri geçmiştir. WST-1 testinin sonuçlarına göre; en yüksek hücre canlılığı 7. günde Sonic Fill 2 kompozit rezinin standart güç modunda polimerize edilen 2 mm kalınlıktaki örneğinde görülmüştür. WST-1 deneyinin sonuçlarına göre; bulk fill kompozitlerin tabaka kalınlığı arttıkça hücre canlılığı azalmıştır.
Sonuç: Bulk fill kompozit rezinler uygulama kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlasa da artan tabaka kalınlığına bağlı yetersiz fiziksel ve mekanik özelliklere sahip olabilir ve sitotoksik etkiler gösterebilir.