Akdeniz Ülkeleri Sürdürülebilir Tarımı İçin İncir (Ficus carica L.) Çeşitliliğinin Değerlendirilmesi


Küden A.(Yürütücü), Çömlekçioğlu S., İmrak B., Yılmaz B.

TÜBİTAK Uluslararası İkili İşbirliği Projesi, 2020 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Uluslararası İkili İşbirliği Projesi
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2020
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2024

Proje Özeti

Akdeniz bölgesi iklim değişikliğinden oldukça fazla etkilemektedir ve tarımsal  uygulamaların artan sıcaklıklara, kuraklığa ve toprak tuzluluğuna karşı çözümler bulması gerekmektedir. Su kıtlığı ve sera gazı salınımı arttığından, tarımda su ve enerji kullanımı açısından akıllı üretim sistemleri giderek daha önemli hale gelmektedir.  Bu bağlamda, tarımsal biyoçeşitliliğin kaybı ve yoğun tarım uygulamalarına  bağlı toprak verimliliğinin düşmesi, mevcut gıda çeşitliliğini azaltmaktadır.

Tuzlu topraklara meyve ağaçlarının dikilmesi veya geleneksel tarımsal sistemlere meyve ağaçlarının eklenmesi; zayıf toprakların değerlemesi, yoğun tarımın mono-kültür yaklaşımı nedeniyle toprak verimliliği kaybının azaltılması, tuzdan etkilenen alanların rehabilitasyonu, suyun korunması, bu toprakların iyileştirilmesi ve biyolojik çeşitliliğin iyileştirilmesi açısından önem kazanmaktadır.

Dikim sisteminin çeşitlendirilmesinin yanı sıra, genetik ve bitki ıslah çalışmaları da, sıcaklık, kuraklık ve tuzluluk gibi bir çok abiyotik strese dayanıklılık üzerine yapılmaktadır. Islah çalışmaları, uygun genetik materyalin toplanması, korunması ve araştırmacılarla paylaşılarak küresel iklim değişikliğinin zorluklarına karşı uygun bir cevap verebilecek özellikteki materyallerin kamu yararına değerlendirilmesi önem taşımaktadır. İstenen çeşitlerin geliştirilmesi için geleneksel ve moleküler marker destekli ıslah yaklaşımlarının kombinasyonu gerekmektedir.

İncir ağaçları, Akdeniz ve Orta Doğu'ya özgü kuru, kireçli ve tuzlu topraklara iyi adapte oan bir türdür. Bu türün, sadece yağmur ile sulandığı koşullara adapte edilmesi  Akdeniz bölgelerinde ticari başarı son derece önemlidir. Bu, tarımsal sistemlerin sürdürülebilirliğini artırabilir; çünkü değerli besin ve sağlık açısından önemli bileşenlere sahip olması nedeniyle özel ve kamu kuruluşların katkısıyla yetiştiriciliğin artılması potansiyeline sahiptir.

Ancak Akdeniz bölgesinde incir yetiştiriciliğinin büyük bir kısmı, farklı toprak koşullarında üreticiler tarafından yapılan seçim sonucunda yerel çeşitlere dayanmaktadır ve son yıllarda üretim yoğun şehirleşme ve uzun süredir korunan birçok çeşidin kaybolmasına yol açan biyotik ve abiyotik stresler nedeniyle düşmüştür.

 Mevcut incir çeşitleri düşük bir genetik iyileşme gösterdiği için, mevcut çeşitlerin genetik karakterizasyonu ve zayıf toprak koşullarında en iyi agronomik performansa sahip incir genotiplerinin seçilmesi için araştırma yapılması gerekmektedir. Bu anlamda gen kaynakları koleksiyonlarındaki doğal genetik kaynakların incelenmesi ve Genom Geniş Ortaklık Çalışması'nın (GWAS) kuraklık / tuz durumuyla bağlantılı genomik bölgelerin tespit etmesine olanak tanıyan sekanslama tekniği ile biyolojik çeşitliliğin genotip olarak ıslah perspektifinde değerlendirilmesi son derece önem taşımaktadır.