Kışlık Kavunlarda (C. melo var. inodorus) Biyoteknolojik Yöntemler Kullanarak Nitelikli Hibrit Çeşit Geliştirme


Solmaz İ. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2027

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2023
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2027

Proje Özeti

Kavun (Cucumis melo L.),dünyada ve ülkemizde geniş alanlarda üretilen ekonomik öneme sahip bir sebze türüdür. Türkiye’de kavunda en yaygın yetiştirilen çeşit gruplarının başında Kırkağaç, Altınbaş, Yuva ve Hasanbey gibi kışlık kavunlar (Cucumis melo var. inodorus) gelmektedir. Üretimde açık tozlanan yerel genotipler ile birlikte üstün özelliklere sahip ağırlıklı olarak yurtdışından ithal edilen hibrit çeşitler kullanılmaktadır.

Artan nüfus, kentleşme, küresel ısınma, biyotik ve abiyotik stres faktörlerinin baskısı ile tarım alanları giderek azalmaktadır. Azalan tarım alanları karşısında artan gıda ihtiyacı, birim alandan elde edilen ürünün miktarını arttırılması ihtiyacını doğurmuştur. Bu nedenle birim alanda daha verimli, hastalık ve zararlılara dayanıklı, çevresel stres faktörlerine adaptasyonu yüksek, kaliteli çeşitlerle tarım yapılması gerekmektedir. Bu amaca yönelik yapılacak en önemli adım ise nitelikli çeşitlerin geliştirilmesi için gereken doğru ıslah programlarının oluşturulmasıdır.

Sunulan bu projede Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü gen havuzunda bulunan TÜBİTAK 144O230 No’lu proje kapsamında dihaploidizasyon yöntemi ile saflaştırılan hatların agronomik performansı değerlendirilmesi yanında; Fusarium solgunluğuna ve tuz stresine dayanıklılıkları tespit edilecektir. İyi performans gösteren hatlarla melezleme programı yapılarak; geliştirilecek melezlerin Fusarium solgunluğuna ve tuz stresine dayanıklılıkları test edilerek verim ve meyve kalitesi gibi tarımsal performansları, hem alçak tünel altında, hem de açık alanda yapılan yetiştiriciliklerle tespit edilecektir.

Önerilen projenin nihai hedefi, ülkemizin önemli sebze ürünlerinden biri olan kışlık kavunlarda nitelikli F1 hibrit çeşitler geliştirmektir.

Sunulan Proje TÜBİTAK’ın Tarım ve Gıda alanındaki öncelikli AR-GE ve yenilik konusu ile uyumludur. Sebze Islahı ve Teknolojileri konusunda ülkemiz ihtiyaçlarının yerli karşılanması amacıyla ticari önem arz eden sebze türlerinde verimli ve kaliteli çeşitlerin üretimine yönelik sebze tohumlarının geliştirilmesi ve ıslah çalışmalarına yönelik araştırma projeleri desteklenmektedir.  

Projenin çok yönlü yaygın etkileri vardır. Bilimsel ve akademik olarak olarak projeden üretilen bilgiler ulusal veya uluslararası kongre/sempozyumlarda sunulacak bildiri ya da makaleler şeklinde yayınlanabilecektir. Bu proje bir TÜBİTAK projesinden elde edilen hatlar kullanılarak yeni çıktılar geliştirilecektir. Böylece ülkesel kaynaklarla yapılmış olan projelerin sonuçları nihai sonuç olan ürüne dönüşebilecektir. Bu projenin sonunda ekonomik önemi olan nitelikli F1 hibrit çeşit adayları geliştirilecektir. Bir diğer ifade ile sonuçların ticarileştirilme şansı çok yüksektir. Projenin, ülkemizin bilimsel ve teknolojik araştırma gücüne, bilim insanı yetiştirilmesine ve yeni yetenekler kazandırılmasına (proje süresince doktora ve doktora sonrası bursiyerler görev alacaktır) katkı sağlama potansiyeli yüksektir.