Türkiye’deki Transtiretin (TTR) İlişkili Amiloidozis Hasta Popülasyonunun Tanımlanmasına Yönelik Prospektif Kayıt Çalışması


Creative Commons License

Koç A. F., Parman Y.(Yürütücü), Erdem Özdamar S., Uluç K., Öztürk Ş.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2017 - 2021

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2017
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2021

Proje Özeti

Transtiretin ailesel amiloid polinöropatisi (TTR-FAP) yanlış katlanmış, mutant TTR proteininin, başta periferik sinir hücreleri olmak üzere çeşitli doku ve organlara amiloid fibrilleri olarak çökmesi sonucu gelişen ölümcül bir hastalıktır. Otozomal dominant kalıtılan hastalığa neden olan 120’den fazla mutasyon tipi tanımlanmıştır. Hastalığın seyri sırasında kardiyak, gastrointestinal, üriner sistem, göz ve santral sinir sistemi (SSS) tutulumu görülebilebilir. Bu çalışmada birincil amaç; Türkiye’deki TTR ilişkili amiloidozis hasta popülasyonunun bir kayıt sisteminde toplanması, ikincil amaçlar ise; genotip-fenotip ilişkisi ile ilgili bilgilerin artırılması, hastalık seyrinin daha iyi anlaşılması ve yönetilmesi olarak belirlenmiştir.

Materyal ve Metod

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Nöromüsküler Bilim Dalı  öncülüğünde etik kurul kararı akabinde 15 merkezin dahil edildiği çalışmada konu ile ilgili ortak veritabanı programı oluşturulmuştur.  Üç yıl hasta kaydı ve ek 1 yıl takip olmak üzere 54 ay sürecek olan çalışmaya; 18 yaş üzeri, T.C. vatandaşı olan, TTR-FAB düşünülen, TTR tanısı moleküler çalışma veya doku biyopsisi ile doğrulanmış hastaların dahil edilmesi planlanmıştır.

Veritabanı, hastaların demografik özellikleri, yakınmaları, detaylı nörolojik ve sistemik muayene bulguları, tetkik sonuçları, hastalık evreleri, eşlik eden hastalık durumları ve günlük yaşam ölçeklerini içermektedir.     

Sonuç

Veritabanına yaş ortalamaları 55±13 yaş olan 14 kadın, 28 erkek toplam 42 hasta kaydedilmiştir. Hastaların 13’ünün anne ve/veya baba tarafından Balkan kökenli olduğu belirlenmiştir. Bu hastalarda sıklık sırasına göre Val30Met, Glu89Gln, Gly47Ala, Gly47Glu, Gly53Glu, Glu54Gly, Val32Ala ve Asp18Asn mutasyonları saptanmıştır. Hastaların 39’unda hastalığı düşündüren semptomlar varken 3’ü asemptomatiktir. Hastaların 12’si öncesinde yanlış tanı almıştır. Hastaların 2’si FAP evre 3 olup diğerleri daha erken evrede saptanabilmiştir. Ayrıntılı sonuçların şekillenmesi için hasta alım sürecinin tamamlanması beklenmektedir.