Limon Muhafazasın da Biphenil Emdirilmiş Kağıtlara Alternatif Bitkisel Antifungal Ekstraktlar ve Yavaş Salınımlı Biyolojik Preperat İçerikli Kağıt Geliştirilmesi


Kurt E., Demircioğlu H., Şapcı H., Dündar Ö., Özkaya O. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2018 - 2024

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Nisan 2018
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2024

Proje Özeti

Bu çalışmada ülkemizin ana ihracat kalemlerinden biri olan, ortalama 476.000 ton ihracat, 298.000.000 dolar ihracat geliri ve 250.000-300.000 ton arasında depolama kapasitesi olan limonda depolama süresince kullanılan ve ihracatta kalıntı sorunu olan biphenyl emdirilmiş kağıt yerine kullanılabilecek yavaş salınımlı nanoteknolojik sarma kağıdı geliştirilmesi planlamıştır.
Projede çalışılacak limon meyvesinin %90’nı Mersin ve Adana illerinden karşılanmakta olup özellikle depolanan Kütdiken, İtalyan memeli, Lamas gibi çeşitlerin %70 oranındaki kısmı Mersin ilinden karşılanmaktadır. Mersin ilinde limon üretiminin büyük çoğunluğu 3-10 da arasında olan küçük alanlarda yapılmaktadır. Bu nedenle sorunu hasat sonrasında çiftçi koşullarında kullanılacak drencher uygulaması yapılacaktır. Aynı zamanda, turunçgiller yaş meyve ihracatının %65’ni oluşturan ana ürünler arasında bulunmaktadır. Bu ihracatın içerisinde limonun 2016 yılı ihracat verileri incelendiğinde en yüksek fiyata satılan ve en çok gelir elde edilen ürün olduğu görülmektedir. Bu üründe Rapid Alert System For Food and Feed (AB kalıntı oluşturan ürün ilan sistemi) de çıkan biphenyl sorunu ülkemiz ihracatını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada Türkiye’nin limon ihracatında yaşanan olumsuz kalıntı sorununun çözülmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması planlanmıştır.