Redüksiyon Mamoplasti Operasyonu Sonrası Kuvvet Egzersizlerinin Makromasti Semptomları ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi


Sevimli D., Uluer T.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2026

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Haziran 2024
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2026

Proje Özeti

Makromasti; son yıllarda sıklığı artan, yaygın ve birçok nedene bağlı olarak gelişen meme dokusundaki aşırı artış olarak tanımlanırken ve erektör spina kaslarında kuvvet dengesizliğine sebep olarak sırt ve bel ağrısı olmak üzere birçok semptoma neden olmaktadır.
Amaç: Mersin Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda bilateral redüksiyon mamoplasti operasyonu geçirmiş kadınlarda kuvvet egzersiz programının makromasti semptomlarına etkilerini araştırmaktır.
Yöntem: Çalışmanın evrenini total meme operasyon geçirmiş, örneklem grubunu ise bilateral redüksiyon mamoplasti ameliyatı olmuş yetişkin kadınlar oluşturmaktadır. Kontrollü deneysel araştırma ile katılımcılar seçkisiz atama yöntemiyle Egzersiz Grubu (EG) ve Kontrol Grubu (KG)’na ayrılacaktır. 30-60 yaş aralığında dahil edilme kriterlerine uygun gönüllü kadınlar çalışmaya alınacaktır. 42 kadın EG(n=21) ve KG(n=21)’na ayrıldıktan sonra EG’na 2 aylık izotonik/izometrik egzersiz programı verilecektir. EG; operasyon sonrası 6. haftadan itibaren haftada 3 seans/60dk/8 hafta egzersiz programına alınırken, KG günlük rutinlerine devam edecektir. EG’na çalışma öncesinde 20 gün egzersiz eğitimi verilip ön çalışma yapılacaktır. Ölçüm araçları; katılımcıların demografik bilgileri, menarş yaşı, doğum/emzirme sayısı, sigara/doğum kontrol hapı kullanımı ve birinci derece akrabalarda makromasti tanısı sorgulanacaktır. Vertebra ve omuz bölgelerinin esneklik ölçümleri, hangi semptomlara sahip oldukları ve egzersiz programı sonrası semptomlardaki değişiklikler kaydedilecektir. Fiziksel aktivite düzeyini belirlemek için Fiziksel Aktivite Ölçeği-2, yaşam kalitesini belirlemek için Breast Reduction Assessed Severity Scale anketi kullanılacaktır. Boyun, sırt, bel ve omuz bölgelerinin ağrı değerlendirmesi için VAS skoru, katılımcıların, omuz kuşağı, servikal bölge ve sırt ekstansör kas kuvvetlerini belirlemek için manuel muscle tester cihazı kullanılacaktır.
Bulgular: Çalışmanın ön test sonuçları yapıldıktan sonra değerlendirme yapılacaktır.
Sonuçlar: İki aylık planlanan deLorme egzersiz metoduyla redüksiyon mamoplasti operasyonu sonrasında uygulanan kuvvetlendirme egzersizlerinin iyileşmeyi hızlandıracağı ve makromasti semptomlarının azalmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.