Çakmaktepe Kazısı


Şahin F. (Yürütücü), Özçelik K., Tuna E.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2021 - 2021

  • Proje Türü: Kültür ve Turizm Bakanlığı
  • Başlama Tarihi: Ağustos 2021
  • Bitiş Tarihi: Aralık 2021

Proje Özeti

Çakmaktepe 2021 yılı Haziran ayında Harran Ovasının batısında kalan dağlık alanda gerçekleştirilen “Şanlıurfa Merkez ve Çevresi Tarihöncesi Dönem Arkeolojik Yüzey Araştırması” (ŞAYA) çalışmaları sırasında saptanmıştır.

Yerleşme Şanlıurfa İli, Eyyubiye İlçesi, Koçören Mahallesi, Herm/Ödüllü Mezrasında günümüzde de stratejik öneme sahip Gaziantep-Şanlıurfa karayolunun hemen kenarında yaklaşık denizden 640 m. yükseklikte tepelik bir alan üzerinde yer almaktadır.  Ana yerleşme yaklaşık 100x80 m. ölçülerinde olmakla birlikte güney yönde daha geniş alana yayılmakta ve dağınık bir yerleşme modeli sergilemektedir. Yapılan çalışmalarda yerleşmeden yoğun olarak ele geçen yontmataş bulguların tamamı çakmaktaşı olup, Akeramik Neolitik Dönem özelliği göstermektedir. Yüzeyden kısmen izlenebilen mimari izler ise yuvarlak ve oval yapı planları göstermektedir.

Aynı coğrafyada Çakmaktepe haricinde Akeramik Neolitik Döneme tarihlendirilen başka yerleşmelerde saptanmıştır. Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’de coğrafik olarak belli bir hat üzerinde yerleşimlerin sıralandığı ve yoğunlaştığı görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında, Çakmaktepe konumu itibariyle kuzeye doğru Sayburç, Yoğunburç ve Ayanlar yerleşmeleri ile güney yönde ise yine ŞAYA 2021 yılı çalışmalarında tespit edilen Mendik Tepe ile aynı hat üzerinde yer almaktadır. Bu yerleşmeler birbirine yaklaşık 3-4 km. mesafede kuzey-güney yönde sıralanmış görülmektedir.

Tüm bu veriler doğrultusunda Çakmaktepe’de 2021 yılı Eylül ayında kazı çalışmaları başlatılmıştır. Kazı çalışmaları kısa süre önce ve kısıtlı bir alanda başlamasına rağmen bölgedeki yuvarlak planlı ve özellikle köşeli yapılara geçişin izlendiği çok net bir mimari tespit edilmiştir.  Ele geçen yontmataş bulgular değerlendirildiğinde yerleşmenin PPNA erken evrelerini gösteren deliciler, murçlar ve mikro uçların yoğun olduğu ve  Akeremik Neolitik Döneme tarihlendirilen Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Sefertepe gibi yerleşmelerden daha erken bir tarih verdiği anlaşılmıştır. Bu özelliği ile bölgede yer alan diğer yerleşmelerin bu sürece nasıl gelindiği göstermesi ve öncüsü olması bağlamında büyük önem taşımaktadır.