Çevresel kirliliğin bir göstergesi olarak keçi kıl örneklerinde bazı kalıcı organik kirletici kalıntılarının araştırılması


Yavuz O., Yavuz H. H.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2024 - 2026

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2024
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2026

Proje Özeti

Çevre kirliliği çağımızın en önemli problemlerinden birisi olup, insan, hayvan ve çevre sağlığını tehdit eden önemli bir unsur haline gelmiştir. Çevre kirliliğinin nedenleri arasında kalıcı organik kirleticiler (KOK) adı verilen bir grup kimyasal madde özel bir yer tutmaktadır. KOK’lar isimlerinden de anlaşılacağı üzere çevrede çok uzun süre (genellikle on yıllarca) kalmakta ve canlı vücudunda birikici özellik göstermektedir. KOK’ların çevreyi tehdit etmelerinin yanı sıra insan ve hayvanlarda metabolik sendrom, diyabet, büyüme ve immun sistem bozuklukları, kanser gibi sağlık problemlerine neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bütün dünyada KOK’ların yasaklanması ve kullanımlarının sınırlandırılması için birçok tedbir alınmaktadır. Bunlar arasında en bilineni 2004 yılında yürürlüğe giren ve 179 ülkenin taraf olduğu Stockholm Sözleşmesidir. Sözleşme kapsamında bütün taraf ülkeler bir ulusal plan hazırlamak ve KOK’ların kullanımlarını kısıtlayarak sürekli izlemek zorundadır. Ülkemiz sözleşmeye ilk imza koyan ülkelerdendir ve 2010 yılında taraf olmuştur. Adana nüfus, sanayi ve tarım potansiyeli göz önüne alındığında KOK’lar açısından riskli bölgelerden biridir. Ayrıca Adana keçi yetiştiriciliği açısından ülkemizin önemli illerinden biridir ve keçiler, yetiştirilme özellikleri göz önüne alındığında KOK gibi çevre kirleticilere maruz kalma riski en yüksek olan hayvan türlerindendir.

 

Bu projede Adana ve çevresinde yetiştirilen keçilerden toplanan kıl örneklerinde KOK kalıntılarının araştırılması ve belirlenecek KOK seviyelerinin hayvan, insan ve çevre sağlığı açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, keçilerin KOK ve çevre kirliliği için gösterge tür olup olamayacağının incelenmesi, keçilerin yaşadığı bölge, iklim, mevsim, yaş, cinsiyet, ırk gibi değişkenlerin KOK varlığı ve seviyelerindeki etkisinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Böylece Türkiye’de ilk kez keçi kıl örneklerinde KOK kalıntılarının incelenmesi, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından risklerinin değerlendirilmesi yapılacaktır.