Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2020 - 2021
Bu tezde çalışılacak malzemeler, Kayseri’nin Develi ilçesinin Güney Aşağı Mahallesi’nde Develi- Yahyalı karayolunun yaklaşık 300 m batısında yer alan Bileç Höyük’ten ele geçmiştir. Bileç Höyük, 13 ili kapsayan İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölümü’nde bulunur.
Erken Tunç Çağı, Anadolu’da genel hatlarıyla MÖ 3000-2000 yıllarına tarihlendirilmektedir. Kendi içinde Erken Tunç Çağı I, Erken Tunç Çağı II, Erken Tunç Çağı III olarak 3 ana evreye ayrılmaktadır. Bileç Höyük’ten ele geçen içi siyah dışı devetüyü çanak çömlekler, Erken Tunç Çağı I’e tarihlendirilmektedir. Erken Tunç Çağı I ise yaklaşık MÖ 3000-2650 yıllarına tarihlendirilmektedir. Tipolojik olarak, Erken Tunç Çağı I çanak çömleklerini, Geç Kalkolitik Çağ çanak çömleklerinden ayırmak zordur. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde kazısı yapılan birçok yerleşimde Son Kalkolitik Çağ ile Erken Tunç Çağı’nın I. evresine ait çanak çömleğin ayrımı oldukça belirsizdir.
Arkeolojik araştırmaların kültür tarihi açısından, olabildiğince eksiksiz olarak değerlendirilebilmeleri için, fen ve doğa bilimlerinin çeşitli dallarının matematiksel ölçüm ve analiz yöntemlerinin uygulanması ile yapılan arkeometri bilim dalı, son yıllarda ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Arkeoloji bilimi geçmişi anlamak için soru sorar ve sorduğu soruya somut kanıtlara dayalı cevap arar. Buna dayanarak arkeologlar bir fen bilimciden farklı düşünemez ve çalışamaz. Alişar, Alacahöyük, Kültepe, Çadırhöyük gibi yerleşimler Orta Anadolu Bölgesi’nin önemli yerleşim merkezlerinden olsa da, hem bu yerleşimlerin hem de diğer Orta Anadolu Bölgesi’nin yerleşim merkezlerinde Erken Tunç Çağı’na ilişkin çalışmaları çok kısıtlıdır. Bu tez çalışmasında da Bileç Höyük’ten ele geçen bir grup içi siyah dışı devetüyü çanak çömleklerin arkeometrik analizleri yapılarak, Orta Anadolu Bölgesi’nin çalışılmamış bir dönemi olan Erken Tunç Çağı’ndaki sosyal yapısını ve materyal kültürünü anlayarak literatür eksikliğini gidermek amaçlanmıştır.