Çocuk onkoloji hastalarında febril nötropeni tedavisinde granülosit koloni stimüle edici faktörün farklı dozlarının retrospektif olarak karşılaştırılması


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çukurova Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ZAHİDE ORHAN OK

Danışman: Serhan Küpeli

Özet:

ÖZET

Amaç: Febril nötropeni (FEN) kemoterapi sonrası görülen önemli bir yan etki olup tedavide granülosit koloni stimüle edici faktör (G-CSF) kullanımının hastanede yatış süresi, nötropeniden çıkış süresi, tedavi maliyeti ve antibiyotik kullanım sıklığı üzerine olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada yüksek riskli FEN tedavisinde farklı G-CSF dozlarının (5 ile 10 mcg/kg/g ) tedavi sonuçları üzerine etkisi değerlendirildi.

 

                Gereç ve yöntem: Çalışmamızda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Onkoloji Bilim Dalında Haziran 2017- Ekim 2018 tarihleri arasında FEN tanısıyla serviste takip edilen 62 hastaya ait toplam 124 yüksek riskli FEN epizodu retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar 5 ile 10 mcg/kg/g’den almış oldukları G-CSF tedavisine göre iki gruba ayrıldı. Hastaların klinik özellikleri, almış oldukları tedaviler [antimikrobiyal tedaviler, destek tedavileri (steroid, pentaglobulin, DGT, IVIG )], laboratuvar bulguları, mikrobiyolojik sonuçları ve maliyet analizleri (toplam maliyet, filgrastim maliyeti, ilaç maliyeti) kaydedildi.

 

                Bulgular: Ortalama nötropeniden çıkış süresi (p=0,305), ateşli kalınan süre (p=0,467), toplam hastanede yatış süresi (0,851), FEN epizodu dönemindeki yatış süresi (0,977), G-CSF kullanım süresi (0,962), toplam maliyet (p=0,681), ilaç maliyeti (p=0,677), filgrastim maliyeti (p=0,107), bakteriyemi sıklığı (p=0,568), antimikrobiyal tedavi ve destek tedavileri açısından farklı dozlarda G-CSF kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır.

 

                Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda yüksek riskli FEN’li hastalarda farklı dozlarda G-CSF kullanılmasının maliyet, bakteriyemi sıklığı ve tedavi başarısı üzerine farklı etkileri görülmemiştir. G-CSF tedavisinde doza bağlı yan etki görülme sıklığı göz önüne alındığında pediatrik hastalara FEN tedavisinde 5 mcg/kg/g’den G-CSF tedavisi verilmesinin daha uygun olduğu düşünülmüştür.

 

Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, Nötropeni, Granülosit koloni stimüle edici faktör, Doz